Hete koffie – Guy Houben

Hete koffie – Guy Houben

In onze nieuwe rubriek ‘hete koffie’ nemen we je mee op pad met een gezellige man uit Maastricht. Een rubriek met een kleine knipoog. We doen samen een coffee to go en stellen ondertussen een aantal juicy vragen. Voor ons supergezellig om te doen, voor jullie lekker om te lezen en stiekem ook prima om te bekijken. Want ja, die blogs komen uiteraard nooit zonder beeldmateriaal. Dit keer gaan we op de koffie met: Guy Houben.

Guy is je all time favorite fotograaf. Of in ieder geval, hij is ónze all time favorite fotograaf. Want naast talent voor fotograferen, heeft hij ook een flinke dosis gezelligheid in zijn bezit. Een echte Maastrichtenaar met ‘heule droge’ humor (of op z’n Maastrichts: gans druug). Een dagje shooten met deze man staat dus garant voor een sixpack van het lachen. Zo ook onze koffiedate.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Guy Houben (29) is wat ons betreft een ‘echte Sjeng’. Ondanks dat hij niet opgegroeid is in Maastricht, is hij er van kleins af aan te vinden. Tijdens zijn studie ‘toerisme’ heeft hij ook nog even een half jaar in Turkije gewoond en voor een andere studie een half jaar in Thailand (goals). “Tijdens het reizen kwam ik in aanraking met fotografie en dat begon ik steeds leuker te vinden. Ik legde onderweg alles vast.” Hij heeft (wat ons betreft) zijn talent gevonden. Op dit moment probeert hij zich wat meer toe te spitsen op wat hijzelf vet vindt. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het shooten van portret en fashion als vrij werk. Hij is dus vooral bezig met het fotograferen van mensen en verhalen. “Bruiloften is daarnaast een van mijn favoriete onderwerpen om vast te leggen en al helemaal als ik daarvoor naar het buitenland moet reizen. Ik zie het als een uitdaging om er telkens weer iets speciaals van te maken. Mijn doel is altijd om minimaal 1 foto te schieten waarvan het paar zegt: ‘boh, dat is écht vet’. Mijn fotostijl? Puur en echt. Het vertelt een verhaal. Verder hebben mijn foto’s een ‘analoge feel’.” Naast fotografie is hij ook nog actief voor Terra Nova, een organisatie die intieme dansfeesten organiseert door heel Maastricht.

Hoe kom je de coronacrisis door?

“Op dit moment doe ik veel vrij-werk om m’n portfolio uit te breiden. Verder ben ik veel aan het koken. En tijdens mijn vakantie afgelopen jaar heb ik verschillende wijnen ingeslagen die ik nu aan het uitproberen ben. Er staat nog een voorraadje in de kelder.”

Wat is je favoriete coffee to go spot these days en waarom?

“KOFFIE is m’n favoriet. Het ligt het in een leuk gedeelte van Maastricht, ik vind de koffie lekker en ik haal er altijd mijn Dutch Barista koffiebonen voor thuis. Is het lunchtijd? Dan ga ik nog even langs bij Cato by Cato. Daar krijg je superlekkere dingen zoals couscous, Indiaase dahl of wasabi yoghurt met mango, spinazie en zwarte olijven (aanrader!).

Hoe drink jij je koffie graag?

“In de ochtend ga ik voor een flat white, in de middag zeg ik: dubbele espresso. Eigenlijk gewoon omdat ik het lekker vind. Alhoewel, soms heb ik dat kopje koffie echt even nodig, dan ben ik toch wat meer ‘sjerp’.”

Welke plek ga jij meteen naar toe zodra de horeca weer open mag?

“Voor een avondje dineren sowieso Onglet of Prix de Rome. Eén groot voordeel van shooten voor horecazaken is dat ik altijd alles mag proeven.” Verder zou Guy, net als zo’n beetje iedereen, meteen weer op een festival staan. Of in zijn geval: weer een feestje gooien met Terra Nova. In zijn woorden: ‘Een terra novaatje gooien’. “Zodra de terrassen weer open zijn kun je me sowieso 1x per week vinden bij Take Five op het terras om wat biertjes te doen met vrienden.”.

Wat is jouw ultieme guilty pleasure qua eten/drinken?

Os Guy houdt wel van kwaliteitsvoer want hij komt meteen met: “Oesters, kreeft, kaviaar en een goede fles champagne.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Nooit meer koffie! Ik heb nog dat voorraadje wijn in de kelder dat op moet. En daarnaast kook ik graag met een wijntje erbij.”

Sjiek dineren in een restaurant met uitzicht op de Maas of neerstrijken in het stadspark met afhaalvoedsel en wat biertjes?

“Aangezien ik vroeger zelf chefkok wilde worden en ik lang in de horeca heb gewerkt, schuif ik maar al te graag aan voor een fancy diner. Ik zeg dan ook zeker: sjiek dineren in een restaurant met uitzicht op de Maas. Eten is echt een ding voor mij, ik geef er graag mijn geld aan uit. Ik hou ervan om verrast te worden en de kans dat dat gebeurt in een sjiek restaurant is groot.”

Simpele dubbele espresso of cappuccino met poespas?

“Een beetje latte art is wel leuk toch? Ik bedoel als je besluit een koffie af te halen dan wil je ook zo’n zwaantje of hartje op je koffie, dat is altijd leuk en drinkt net even iets lekkerder.”

Thuis koffiezetten of coffee to go?

“Een coffee to go. Gewoon gezellig even de stad in en daar hoort een koffietje bij. Naast KOFFIE haal ik graag mijn koffie bij Wonderwoud, La Pepita of Heerderberg. Het ligt er maar net aan waar ik ben.”

Leuke tip voor onze lezers?

Grappend: “Als je gaat trouwen: bel me!” Ook al was het een grapje vanuit zijn kant, wij weten het wel als we ooit gaan trouwen. Goede foto’s gegarandeerd. Als serieuze tip geeft Guy: “Koop een goed koksmes. Het is echt een plezier om met een fatsoenlijk mes te snijden. Ik heb een echte ‘Japanner’. Kost wat, maar dan heb je ook wat.”

Benieuwd naar Guy’s werk? Je kunt hem volgen op @guyhoubenphoto

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao