We hebben een van onze beste outfits uit de kast getrokken (wat moesten we toch zonder Asos en NAK-D), want Umami is een restaurant met de bekroning ‘Bib Gourmand’. De naam Umami komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. We hebben ons namelijk laten vertellen dat ‘Umami’ uit het Japans komt en ‘heerlijke smaak’ betekent. Naast zoet, zuur, zout en bitter wordt ‘umami’ gezien als de vijfde basissmaak. Een veelbelovende naam dus: kom maar door. Deze keer stellen we je voor aan Umami by Han, een modern Chinees Fusion restaurant waarbij alles draait om social dining.
Zwart meubilair & roze bloesem
Umami is te vinden in het stadsdeel Wyck, dat bekent staat om haar vele leuke en vooral lekkere eetplekjes. Het restaurant ligt in één van de statige panden die de stationsstraat zo typeert. Loop je het station uit dan kom je Umami – gelegen aan de rechterkant – als een van de eerste restaurants tegen. Via de trapjes maken we onze entree. We begeven ons direct in een andere wereld. Het interieur van Umami is typisch Chinees, maar dan met een moderne touch. Er wordt veel gebruik gemaakt van zwart meubilair, gecombineerd met roze licht. Wat een spannende beleving creëert. Ook vind je echte Chinese klassiekers als bamboe, bloesem en orchideeën overal in het interieur terug.
Social dining
In de Chinese cultuur wordt het delen van eten gezien als iets dat mensen dichter bij elkaar brengt. Daarom draait het bij Umami om social dining. En als wij ergens voor in zijn, dan is het wel social dining. We nemen plaats aan een van de tafeltjes mét roze spotlight en worden verwelkomd door de gastvrouw.
De gouden middenweg
We besluiten ons, zoals bijna altijd, te laten verrassen. En dus mogen we deze avond het exclusieve ‘Bib Gourmand Menu’ proeven. Uiteraard met bijpassend wijnarrangement, not bad for a Wednesday. Het Bib Gourmand Menu is een speciaal menu waarbij je veel gerechten kunt proeven. Je kunt kiezen uit 3-, 4- of 5-gangen. Wij gaan voor de gouden middenweg, oftewel: het 4-gangenmenu. Het leuke aan dit menu is dat iedere ronde uit twee kleine gerechtjes bestaat. Zo kun je dus veel proeven, zonder dat je de helft moet laten staan. Perfect!
Zoet, zuur, zout, bitter en… umami
We starten de avond met brood dat wordt geserveerd met knoflookolie met bruinenbonensaus. Klinkt misschien niet meteen fantastisch, dit is het absoluut wel. Al maak je ons sowieso blij met knoflook. Sorry not sorry. De eerste ronde – ja die gaat nu pas in, lucky us – starten we met ‘Mango Prawns’ en ‘Tuna Tartare’. Twee visgerechtjes met ieder hun eigen Chinese touch. Ronde nummer twee bestaat uit ‘Iberico Pork’, gefrituurde varken met oesterzwammen in kimchigel (pikante rode saus). Ook hoort bij deze ronde de ‘Panko Scallops’, coquilles in een krokant gebakken laagje met knolselderij, oestersaus en kumquat (kleine citrusvruchtjes). We proeven erop los!
Ondertussen wordt er per gang een lekker wijntje ingeschonken, afgewisseld van wit tot rood. Het is pas woensdag, maar dat vergeten we voor een avondje. Ronde drie bestaat uit ‘Miso Heilbot’, heilbot met wasabi mayonaise en sugarsnaps en ‘Buttery Beef’, ossenhaas met kruidenboter en een Chinese pepersaus. Ook hier heeft de chef weer opnieuw op twee verschillende manieren een Chinese touch aan de gerechtjes weten te geven.
Zo de knetter
De laatste en onze meest favoriete ronde, het toetje, bestaat uit een bolletje groene thee ijs, rijstcake, een sausje van passievrucht én knettersuiker (jaaa!!). Je kunt je dus voorstellen hoe wij, bij het proeven van de knettersuiker, aan tafel zaten. Jawel, met onze mond open. Om vervolgens aan elkaar te laten horen hoe de ‘knetters’ van de knettersuiker klinken. Zo blijkt maar weer, ook girls will be girls.
Bekijk het menu van restaurant Umami hier.