Restaurant Bikke in Maastricht

Restaurant Bikke in Maastricht

Er is weer een nieuwe hotspot in de stad! En dit keer eentje waar je terecht kunt voor de lekkerste Scandinavische gerechten: Restaurant BIKKE. Wij stellen ze graag aan jullie voor.

Hej, självklart, många. Nee, we hebben het niet over de  Huvudrroll gehaktballen van Ikea. Want Maastricht is een nieuw – en jawel, Scandinavisch – restaurant rijker. Of althans, quirky Scandinavian moeten we zeggen. Wat eigenzinnig Scandinavisch betekent. Iets wat er in Maastricht nog niet was. Gelegen in een heel leuk pand in de Hoogbrugstraat in Wyck, inclusief een gezellig binnentuintje met terras, waar voorheen The Broth Bar te vinden was. Eigenaren Lynn (28) en Michiel (32) hebben de boel flink onder handen genomen en de zaak samen met Tim Reiters omgetoverd tot hun quirky Scandinavian droomrestaurant: BIKKE.

BIKKE, wat?

We hadden al van alles in ons hoofd bedacht. Wat zou BIKKE in het Scandinavisch betekenen? Nou, helemaal niks dus. Ondanks dat het wel Scandinavisch klinkt, staat BIKKE voor ‘eten’ op z’n Maastrichts. Want allemaal leuk en aardig dat Scandinavisch, die Maastrichtse touch mag niet ontbreken volgens Lynn en Michiel. Gewoon BIKKE dus. En dat is wat wij ook mochten doen. We schoven aan voor een heerlijke lunch en borrel ineen, want het was tenslotte vrijdagmiddag. 

Binnen bij BIKKE

Denk je aan Scandinavisch dan denk je al snel aan eenvoudig, functioneel en neutraal. Precies wat je in het interieur van BIKKE kunt verwachten, alleen dan met een ‘quirky’ touch. En dat eigenzinnige heeft Tim Reiters – ontwerper van het interieur – weer op zijn eigenzinnige manier terug weten te brengen in het restaurant. Want naast al dat eenvoudige en neutrale zijn er felroze elementen in de zaak terug te vinden. Deze maken het funky, eigentijds en een tikje rebels. Waaronder het toilet dat van top tot teen roze is. Ook de bar verdient een shoutout want het is dé eyecatcher van de zaak. Met onze camera voelt het alsof we een snoepjeswinkel binnenwandelen. Want alles klikt lekker.

Scandinavian vibes 

Scandinavië staat bekend om haar Zweedse gehaktballen en ingemaakte haring, maar er is meer. Op de BIKKE menukaart vind je gerechten als: Scandic steak, Pariserbøf (Deense burger), vis van de dag en smørrebrød. En natuurlijk, zijn er voor de liefhebbers ook Zweedse balletjes te vinden. Het leuke is, BIKKE werkt voornamelijk met lokale producten van het seizoen. Ze zijn er dan ook dol op om regelmatig de kaart te wisselen. En die komt er dus binnenkort aan. Een aantal gerechtjes die we voorgeschoteld kregen vind je binnenkort terug op die nieuwe kaart. Stap voor stap zul je de nieuwe gerechtjes al kunnen proeven. En vanaf 1 juni zullen alle gerechten helemaal nieuw zijn.

BIKKE bij BIKKE 

Terwijl je aan een van de kleine tafeltjes in het achterste gedeelte heerlijk kunt zitten voor fine dining, geniet je voor in het restaurant aan een van de hoge tafels, aan de bar of gewoon aan een klein tafeltje van een a la carte lunch of een lekkere borrel met de nodige bites. Wij doen het allemaal op een middag. We trappen af in het achterste gedeelte van het restaurant met oesters met zelfgemaakte rode ui vinaigrette. Het blijft toch altijd een beetje spannend om deze glibberige lekkernij weg te werken. Maar lekker dat ze zijn. Samen met een glaasje bubbels genieten we van de eerste bites.  

Na de oesters verplaatsen we naar voren en nemen we plaats aan een van de hoge tafels. Lynn verrast ons met de mini-smørrebrød sandwiches. Drie kleine sandwiches om te proeven; met gerookte zalm, asperges en hüttenkäse met rode biet. Opnieuw wordt er een glaasje ingeschonken (want vrijdagmiddag). Deze keer een natuurwijn gemaakt van puur natuur en daardoor is de wijn een beetje oranje. Gevolgd door de gefrituurde bloemkool bites met dip. We sluiten af met een typisch Scandinavisch gebakje: kannelbular. Een kaneelbroodje om je vingers bij af te likken.  Leuk weetje: smørrebrød is dus gemaakt om er een ‘open’ sandwich van te maken net zoals bij BIKKE. Klap ‘m dus nooit dicht.  

Bij BIKKE bistro bar ben je de hele dag welkom voor een lekker ontbijt, lunch of borrel met bites. Aanschuiven voor fine dining? Dat kan op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 17.00-23.00 uur. Op maandag is BIKKE gesloten. 

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao