Gezond eten met kookboek Proef!

Gezond eten met kookboek Proef!

Ons goede voornemen? Gezonder eten! Maar hoe? We zochten inspiratie bij Dimitra Van Doremalen van Restaurant Bijzonder & Met Dimi. Zij heeft namelijk haar eigen kookboek ‘Proef’ uitgebracht met 45 gezonde, maar vooral lekkere recepten.

De eerste blog van het nieuwe jaar. Als jullie dit lezen hebben we inmiddels de eerste dikke week van een brand new year erop zitten. Hoe staat het met de goede voornemens? Are there any? Misschien wat meer vegetarisch eten en het vlees wat vaker achterwegen laten. Of juist proberen om meer lokaal te kopen en die AH bestelservice eens een keer te skippen. Óf wil je dit jaar (lees: in ieder geval in januari) eens wat vaker die fles wijn laten staan. Houden jullie ze nog een beetje vol of zijn ze inmiddels al doorgeschoven naar volgend jaar? Wij zeggen: hang in there! 

Doei extra pondjes

Ook voor ons is er een nieuw jaar aangebroken en als échte foodies, is het lastig om al dat lekkere eten te minderen. Een high tea hier, een borrelplank daar, wijntje erbij en het feest is compleet. Dat is zo’n beetje hoe wij het liefst ons weekend (en eigenlijk iedere andere dag van de week) doorbrengen. Maar ondanks dat, hebben we toch een paar goede voornemens op ons eigen lijstje gezet. Namelijk: minder vlees eten en gezonder leven. Want ja, sporten schiet er nog weleens bij in en die zak chips trekken we ook maar al te graag open bij het bingewatchen van een serie. En tussendoor wordt er nogal wat afgebakken door onze ‘bakbitch’ a.k.a. Breg. Het liefst met suiker, roomboter én chocolade. Allemaal heel gezellig, maar niet echt bevorderlijk voor een gezonde leefstijl.  

Met Dimi is the answer 

“Goed en gezond eten is vernieuwend, sexy en uitdagend en haar geitenwollensokken imago voorbijgestreefd,” aldus Dimitra van Doremalen van restaurant Bijzonder en Met Dimi. Even dat je het weet. Eind 2020 bracht ze haar eerste receptenboek ‘Proef’ uit. Een bijzondere kijk op smaakvol en gezond koken, met Dimi dus. In het boek vind je een verzameling van recepten van restaurant Bijzonder, die ze in de afgelopen 5 jaar heeft verzameld en geserveerd. Maar Dimi zou Dimi niet zijn, als ze ondertussen niet alweer met iets nieuws bezig is. Zo heeft ze naast haar restaurant inmiddels ‘Met Dimi’ opgestart. Met Dimi werk jij aan het vergroten van je levensgeluk. Je boost je gezondheid, creëert een positieve mindset en blijft stress de baas. Waarbij het stukje gezonde voeding onmisbaar is.  

Lijnzaad wat? 

Eerlijk is eerlijk, we zijn niet zo’n fan van het woordje ‘gezond’. Ingrediënten als lijnzaadolie, <voorbeeld>, chiazaad staan niet in onze kastjes. Gewoon omdat we, zoals zo velen, lekker blijven hangen in het oude vertrouwde. Maar we worden op de proef gesteld door Dimi, want zij is ervan overtuigd dat we met de recepten uit haar boek gezond en vooral smaakvol kunnen eten. De komende weken zorgt dit boek voor houvast om onze goede voornemens te laten slagen. Want vegetarisch eten is lekker, daar zijn we al achter, alleen is het vaak lastig om lekkere recepten te vinden. Van die recepten die niet alleen lekker uitzien maar ook lekker smaken. In het boek ‘Proef!’ staan er in ieder geval genoeg en dat gaat ons (hopelijk) helpen.   

De eerste ronde

We trappen af met het recept ‘Linzen Dahl met Papadum’. Hierin zit onder andere zoete aardappel, wortel, ui, tomaten, spinazie, gember en rode linzen. Een vegan hoofdgerecht én lekker snel en simpel. Echte healthy shit, met alle veggies die hierin verwerkt zijn. We hebben de papadum vervangen door mini pita’s, besprenkeld met olijfolie, ras el hanout en zeezout. Ook hebben we als finishing touch ongezouten cashewnoten toegevoegd. Een ding zijn we het over eens: deze dahl gaan we nog vaker maken. Want hij zit bomvol verschillende smaken en is een beetje spicy. En vlees… dat mis je dus echt niet in dit gerecht. Dat belooft alvast veel goeds voor de upcoming recepten die we gaan maken. Marokkaanse Harira staat op het menu voor komende week.  

Zelf aan de slag met gezond koken? Bestel hier het kookboek ‘Proef!’.  

 

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao