Hotspot in Maastricht: koekmakerij ’t Keukske

Hotspot in Maastricht: koekmakerij ’t Keukske

Deze keer stellen we je voor aan een wel heel lekkere hotspot in hartje stad: ambachtelijke koekmakerij ’t Keukske.

New kid in town

Sinds kort hebben we onze eigen ambachtelijke koekmakerij in hartje Maastricht. Een plek waar je naar binnen kunt wandelen voor een versgebakken (warme) ambachtelijke koek. Gemaakt met producten uit de streek en verkrijgbaar in vier verschillende smaken. In een interview met mede-eigenaar Dave Velraeds spraken we hem over ‘t Keukske’ en vertelde hij ons meer over hoe zij hun droom hebben waargemaakt. Wij stellen je graag voor aan deze nieuwkomer.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Dave: “Dat begon eigenlijk al een hele tijd geleden. Lotte en ik houden van stedentripjes en ik ben een enorme zoetekauw. Tijdens al die tripjes gaan we dus eigenlijk altijd op zoek naar de zoete specialiteit van die specifieke plek. In Lissabon is dat bijvoorbeeld Pasteis de Nata, in Barcelona is dat de Cinnamon roll en zo is er in iedere stad wel iets te vinden. Behalve in Maastricht. Toen we uiteindelijk tijdens een weekendje Amsterdam, waar we toen met z’n drieën waren, een versgebakken koek gingen afhalen, ontstond het eerste idee voor onze eigen koekmakerij.” Daarnaast hadden ze alle drie al lange tijd de droom om zelf te gaan ondernemen, zo vertelt Dave: “Eigenlijk zijn we daarna meteen gaan brainstormen en gaan bedenken hoe we het perfecte recept konden ontwikkelen. We kwamen al snel in contact met een banketbakker en zo is het balletje gaan rollen.”

Hoe zijn jullie op de naam ‘t Keukske’ gekomen?

“Tijdens onze brainstorm zijn we ook meteen gaan nadenken over namen. De ene na de andere naam rolde eruit, maar het was het nog niet. Ons concept is ambachtelijk en lokaal. We vonden het dan ook belangrijk dat de naam zou passen bij dit concept en dat het bijvoorbeeld niet ‘te fancy’ zou worden. Toen kwamen we op het woord ‘keukske’. Wat in het Maastrichts dialect koekje betekent. Een naam die vanaf moment één eigenlijk perfect bij ons concept én bij de stad past.”

Hoe zijn jullie op de naam ‘t Keukske’ gekomen?

“Tijdens onze brainstorm zijn we ook meteen gaan nadenken over namen. De ene na de andere naam rolde eruit, maar het was het nog niet. Ons concept is ambachtelijk en lokaal. We vonden het dan ook belangrijk dat de naam zou passen bij dit concept en dat het bijvoorbeeld niet ‘te fancy’ zou worden. Toen kwamen we op het woord ‘keukske’. Wat in het Maastrichts dialect koekje betekent. Een naam die vanaf moment één eigenlijk perfect bij ons concept én bij de stad past.”

Waarom Maastricht?

“Lotte en ik wonen al een aantal jaren hier en vinden het een fantastische stad. Toen we in Amsterdam een verse koek afhaalden dachten we eigenlijk meteen: dit heeft Maastricht ook nodig. Daarnaast past deze stad heel goed bij ons concept: een ambachtelijke koek gemaakt met producten uit de streek. Maastricht is echt een bourgondische stad met veel lokale ondernemers in de omgeving. Dat maakte het voor ons ideaal om de samenwerking aan te gaan met een aantal van hen. Zo kunnen wij lokale en ambachtelijke producten in onze keukskes verwerken.”

Hoe hebben jullie deze droom waargemaakt?

“Allereerst zijn we gaan brainstormen. We moesten tenslotte tot het perfecte recept komen. Vervolgens hebben we de naam bedacht, zijn we verschillende panden gaan bezoeken en hebben we een inventarisatie gemaakt. Daaruit kwam al snel dat we een groot deel zelf konden investeren, maar we hadden ook hulp nodig. Dus besloten we een crowdfunding op te zetten aan de hand van voorverkoop. Mensen konden geld doneren maar kregen dat eigenlijk terug in de vorm van ‘koektegoed’, zodra onze koekwinkel werd geopend. Dit liep eigenlijk meteen heel goed waardoor we vrij snel van onze droom werkelijkheid hebben kunnen maken. Daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor.”

Hoe bevalt het ondernemen tot nu toe?

“Supergoed! Het is zó leuk om je eigen koeken te verkopen. Het voelt goed om een eigen winkel te hebben en onze eigen product te verkopen. En als klanten dat product dan ook nog eens waarderen en lekker vinden, dan geeft dat superveel energie. Veel bekende gezichten keren terug en regelmatig worden we met onze keukskes getand op social media. Dat geeft wel echt voldoening.”

Jullie hebben koekjes in 4 smaken. Hoe zijn jullie tot deze smaken gekomen?

“We hebben altijd gezegd dat we één bepaalde basiskoek wilden, dat is onze melkchocolade koek geworden. Ik hou echt enorm van melkchocolade dus die móést en zou er komen. Een triple chocolate koek kan tegenwoordig natuurlijk niet meer missen, voor de echte chocolade liefhebbers. Voor de mensen die niet zo van chocolade houden hebben we de notenkoek bedacht. En dan als laatste onze koffiekoek, waar we misschien wel het meest trots op zijn. Vooral omdat we hiervoor samenwerken met Blanche Dael, dus ook hier zit een lokaal product in verwerkt.” Om steeds te blijven vernieuwen komt er binnenkort ook nog een wisselende seizoenskoek, hoe ze dat precies gaan vormgeven zijn ze nog niet helemaal uit, maar dat er nog nieuwe smaken komen is een feit. So stay tuned!

Hoezo moeten mensen jullie koekjes komen proeven?

“We hebben een mooi, ambachtelijk product neergezet met lokale producten uit de omgeving. De koffie voor de koffiekoek komt van Blanche Dael, de chocolade die we gebruiken komt van La Fève en verder halen we veel producten bij de boeren uit de omgeving. Ik denk dat we onszelf daarmee onderscheiden. En daarnaast zijn onze koeken natuurlijk superlekker!” Wat is jullie eigen favoriete koekje? Lotte: De koffiekoek Dave: De melkchocolade koek Bart: De notenkoek

Wij mochten uiteraard ook proeven en een favoriet kiezen bleek nog niet zo makkelijk. Onze tip: probeer ze gewoon lekker allemaal! Je vindt ’t Keukske in de Nieuwstraat 24 in Maastricht.

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao