Natasha van den Brand – Horninge – Koffie Kayente

Natasha van den Brand – Horninge – Koffie Kayente

Vorig jaar begonnen we met de hete koffie rubriek, om wat leesvoer voor jullie te creëren in het saaie corona tijdperk. We spraken met ondernemers in Maastricht over hoe zij de coronatijd doorkwamen en over van alles en nog wat. Inmiddels zijn we behoorlijk corona-moe, dus daar willen we vooral niet meer teveel over kletsen. Maar de hete koffies vielen zo in de smaak dat we het wel nog graag willen hebben met ondernemers over dat ‘van alles en nog wat’. Dus gaan we verder met een tropische hete koffie in Curaçao, ook wel ‘koffie kayente’. We schoven aan voor een koffie met Natasha van den Brand-Horninge.

‘Een echte zakenvrouw met een vlotte babbel, die precies weet wat ze wil’, zo kunnen we Natasha het beste omschrijven. Ze is van origine Nederlandse maar besloot drie jaar geleden naar dit tropische eiland te verhuizen. In juni 2021 opende ze, samen met haar man Robbert, Cafelito in Salina. Een gezellige brasserie waar je terecht kunt voor zowel ontbijt, lunch en diner. We schuiven aan bij Cafelito voor een koffie Kayente en een gezellig gesprek.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Drie jaar geleden verhuisde Natasha samen met haar man en twee kindjes naar Curaçao voor het werk van haar man, die half Antiliaans is. Haar leven in Nederland speelde zich met name af in Amsterdam. Daar studeerde ze Communicatiewetenschappen en werkte ze naast haar studie in de horeca. Na het behalen van haar bachelor ging ze aan de slag als presentatrice voor RTL én zette ze haar eigen platform ‘Mommy knows best’ op. Een kids tips & tricks platform voor en door mama’s. Maar toch was er die ene droom: “Ik heb er altijd van gedroomd om een eigen horecatentje te hebben. Een fijne plek waar je onafhankelijk van het gezelschap en het tijdstip van de dag, terecht kan voor fijne service en goed eten. Gastvrijheid gaat boven alles.” Deze droom werd in juni 2021 werkelijkheid, toen ze samen met haar man Cafelito opende. “We hebben onze eigen koffieblend laten maken voor Cafelito. Bonnie is onze barista, zij maakt de mooiste latte art.” Inmiddels werkt het tweetal aan nieuwe plannen en is er een pizzakaart in de maak.

Hoe ben je op dit eiland terecht gekomen?

“Mijn man komt oorspronkelijk van hier. We hebben elkaar leren kennen in Nederland en hij zag op zakelijk gebied kansen in Curacao met het opstarten van Trackdrip, een online streamingdienst. Dus hebben we besloten om onze koffers te pakken en te vertrekken.”

Wat is je favoriete koffie hotspot op het eiland?

“Lastig kiezen, dat zijn er namelijke meerdere. Number 10 staat absoluut in het rijtje. Ik ben fan van de koffiebonen die ze daar gebruiken. Ook Kafe 5999 is een van mijn favorieten, Maria is hun barista en als je het mij vraagt is zij de beste barista van het eiland. Daarnaast vind ik de drive through van Van Gogh heel leuk, ik vraag altijd naar de Colombiaanse koffiebonen. Als ik zin heb in een koffie met m’n voetjes in het zand, dan zeg ik absoluut: Zest. Oh, en La Reina is ook een favorietje, daar zit ook een leuke conceptstore bij. Ik zei toch dat het lastig kiezen was?”

Hoe drink jij je koffie het liefst?

“Ik drink het liefst een ‘Tassie koffie’. Dat is een cappuccino met een tiki Baileys erin. Iedereen die mij kent weet dat dit mijn favoriete koffie is, daarom noemen we het een Tassie (afkorting van Natasha) koffie. Koffie voelt voor mij echt als een treat, een cadeautje. Ik drink altijd twee koppen per dag. In de ochtend een dirty love (de roze(!) koffie van Cafelito met een shot espresso) en in de middag een Tassie koffie.”

Wat is je guilty pleasure op het gebied van eten en drinken?

“Dan ga ik voor een roze koffie met de ‘Black French toast’ – een soort zwart brood – van Cafelito. Ik wilde bij Cafelito heel graag anders zijn, maar toch een brasserie blijven.  Het zwart brood is vegan en doordat we er een french toast van maken, is het een soort van zwart wentelteeftje. Mét bacon, heerlijk! Daar kun je me ’s nachts echt voor wakker maken. Wat verder ook typisch Curacaos is, is arepa di pompoen. Een kleine Antilliaanse pannenkoek. Die haal ik vaker op de markt, mijn kinderen zijn er ook fan van.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Nooit meer koffie. Ik kan echt ontzettend genieten van alcohol. Een mooie rode wijn bijvoorbeeld, maar ik ben ook echt hooked on speciaalbiertjes. Ik drink er iedere dag eentje tijdens het koken. Muziek aan, biertje erbij, heerlijk!”

Pina colada of een Brasa?

“Brasa! Maar als je er een gin-tonic tegenover me zet dan ga ik absoluut daarvoor. Daar ben ik echt gek op, i love it! Een cocktail maak je me niet zo blij mee.”

Sjiek dineren in Pietermaai of een BBQ op het strand?

“Zonder twijfel sjiek dineren, daar ben ik echt fan van! Ik vind het heerlijk om in de watten gelegd te worden. Wijntje erbij, champagne erbij, alles erop en eraan. Ik hou er ook echt van als iemand verstand heeft van wijnen.” En als ze dan moet kiezen bij welk restaurant ze het liefste aanschuift: “Dan zeg ik Cristal, dat is echt mijn favoriet.”

Favoriete plek om te eten op Curacao?

 “Cheviche en Cristal. Ik bestel altijd iets met eendenlever bij Cristal. En bij Cheviche natuurlijk, cheviche. Die is echt heel goed daar. Lekker champagne erbij en genieten.”

Favoriete strand?

“Wat ik heel lekker vind om naar toe te gaan, ligt bij Playa Forti in de buurt. Een heerlijk strand om van 15.00 tot 17.00 uur naartoe te gaan met m’n gezin. Er is eigenlijk verder niks, en ook niet het mooiste strand, maar het is gewoon een fijne plek en tussendoor gaan we regelmatig lunchen bij Blue View. Maar, als ik een dag vrij ben, vind ik het ook heerlijk om een cabana te reserveren bij Zest en daar de hele dag te liggen en van alles te bestellen.”

Tip voor onze lezers?

“Qua eten: Restaurant Sal! Het eten daar is echt heerlijk. En wat ik verder heel belangrijk vind: volg je hart en doe vooral waar je gelukkig van wordt. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond, zodra ik iets niet meer leuk vind stop ik ermee. Do what you love.

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao