Restaurant Luster in Maastricht

Restaurant Luster in Maastricht

Op het Vrijthof ligt de parel: Luster. Wat letterlijk ‘de glans van de parel’ betekent. Zij doen heel iets anders dan al die anderen en wat dat is vertellen we je in deze blog. Want wij gingen bij deze glanzende parel proeven!

Je bent niet in Maastricht geweest als je het Vrijthof niet hebt gezien. Althans, als toerist zijnde. Als locals skippen we ‘m meestal. Gewoon omdat ieder restaurant en café hier op elkaar lijkt (iets met saté en zo). Tot vorige week. Want toen moesten we precies op dat grote plein zijn. Daar ligt namelijk Luster. Wat letterlijk ‘de glans van de parel’ betekent. Zij doen juist heel iets anders dan al die anderen. En bij die glanzende parel mochten wij proeven.  

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand 

Je moet even zoeken tussen het rijtje aan cafés op het Vrijthof. Maar als je ‘m eenmaal hebt gevonden, kan het avontuur beginnen. Daar ligt ‘ie dan: Luster. Loop je via het terras naar binnen – want we raden je aan even door te lopen – wil je eerst even rondkijken. Er is namelijk veel te zien. En te beleven, dat ook. Overal in het restaurant hangen spiegels. Inclusief ‘Luster tekening’. Stel je dit voor in combinatie met roestkleurige velvet banken, retro stoelen, een enorme olijfboom en jazzy lounge muziek op de achtergrond. Dan ben je verkocht. Of beter gezegd verliefd. En dan hebben we het nog niet gehad over de bar. Want ook dat is een ware parel. Niet alleen omdat de barmannen hier de lekkerste cocktails voor je shaken. Maar ook vanwege de enorme kroonluchters en flessen drank die vanaf de wand shinen. Genoeg over het interieur, we komen tot de kern: the food. 

Sorry Loek

Na het interieur volledig in ons te hebben opgenomen, nemen we plaats aan een van hun tafeltjes. We starten met een Luster martini. De ‘pornstar martini’ look a like. Met vanille vodka, passievrucht en een glaasje prosecco on the side. En we beginnen meteen goed. Want dit is onze all time favorite cocktail. Terwijl we optimaal aan het genieten zijn van onze cocktail, worden de eerste ‘sharing dishes’ op tafel gezet. Zalmcarpaccio, tonijntartaar met avocado, dukkah (Egyptische mengsel van kruiden en noten) en wasabi crème en arancini’s – een soort kroketjes – met pecorinakaas. Loek Rekko – de eigenaar van Luster – raadt ons aan om niet alles helemaal op te eten. Want er komt hierna nog heel veel meer. Eindresultaat: lege borden. Sorry Loek, maar die tonijntartaar was toch écht heel lekker. En de zalmcarpaccio eigenlijk ook en die kroketjes al helemaal.   

De tweede ronde

Na de eerste ronde gaan we door. Opnieuw dishes to share: caprese met burrata én polenta met wilde champignon, truffelfonduta en pecorinokaas. Ook deze ronde gaat van harte. Niet gek, want sowieso hebben we een zwak voor burrata. En ja, voor truffel eigenlijk ook. De porties zijn (volgens ons) precies goed. Ideaal om te ‘sharen’, maar logisch ook want daarom heten ze natuurlijk ‘sharing dishes’.  

Gewoon top

Goed we gaan door. Want we kunnen nog wel een ronde. Tussendoor drinken we een glas AIX rosé. We krijgen twee hoofdgerechten (oh god, nu gaan we voor de échte hoeveelheden). Eendenborst met een zoete soya-sjalottensaus, zoete aardappel en groenten julienne. Beter bekend als hun signature dish. En, hoewel we zelf nooit voor dit hoofdgerecht zouden gaan, begrijpen we waarom hij zo geliefd is. Deze combinatie is gewoon top. Naast hun signature dish krijgen we tarbotfilet met sumac citroenolie, zeekraal en bospaddenstoelen. Met een goed stuk vis maak je ons altijd blij. Ook dit smaakte bijzonder goed. Onze borden zijn opnieuw aardig leeg. Oké, deze ronde hebben we niet alles op gekregen, maar we hebben ons best gedaan. En dat is aardig gelukt. Zelfs Loek was verbaasd over de hoeveelheden die we naar binnen hebben gewerkt. 

Nog een gaatje over 

Omdat er altijd wel ergens een gaatje te vinden is voor een toetje, eindigen we met sorbetijs van chocolaterie Vissers en hun homemade brownie met rode bessen en bramen. Wij raden je aan om deze twee desserts te combineren. Want deze combi is hemel op aarde (lees: je tong). Na het toetje zijn we meer dan rond gegeten. Zo komt die velvet bank nog goed van pas ook. We sluiten onze ‘Luster experience’ af met een zelfgemaakte limoncello. Dat maakt deze avond meer dan compleet.  

Borden werden leeggegeten en glazen werden leeggedronken. We kunnen wel stellen dat Luster de parel aan het Vrijthof is. Want hoewel we dit grote plein meestal overslaan, weten we hem nu weer te vinden. Misschien voor die Luster martini, misschien voor hun fijne Mediterrane gerechten, misschien voor het interieur.

Adres: Vrijthof 10 in Maastricht.

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao