Peruvian/Nikkei eten in Maastricht: Restaurant Lima81

Peruvian/Nikkei eten in Maastricht: Restaurant Lima81

Benieuwd naar de Peruaanse/Nikkei keuken? Goed nieuws! Maastricht is namelijk in het bezit van een Peruviaans- Japans restaurant gelegen in de wijk Scharn.

Zoals jullie weten houden we van reizen. Het ontdekken van een nieuw land, een nieuwe cultuur en vooral een nieuwe keuken. Want ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken, producten en smaken en wij proberen die maar al te graag uit. Maar reizen kost geld, en geld groeit helaas niet aan bomen. Heel fijn dus dat je soms ook gewoon een Buitenlandse keuken kunt ontdekken in eigen land. Onlangs proefden we de Peruaanse keuken in Maastricht, bij restaurant Lima81.   

Maastricht is namelijk in het bezit van een Peruviaans- Japans restaurant gelegen in de wijk Scharn. Of ja, restaurant… momenteel kun je er alleen nog afhalen (of laten bezorgen), maar er wordt hard gewerkt aan een nieuw pand met zitplaatsen. Tot die tijd moeten we het doen met hun afhaal- en bezorgservice. Maar eten afhalen en thuis opeten heeft iets supergezelligs, vinden wij. Zeker als het eten van restaurant kwaliteit is, maar dan thuis.  

Met de paplepel ingegoten

Hoe komt een Peruviaans-Japans restaurant terecht in Maastricht, we horen het je denken. Dat heeft alles te maken met de eigenaar van Lima81. Zijn moeder is namelijk Peruaanse en dus is Peruaans koken hem met de paplepel ingegoten. Samen met zijn vriendin en tevens mede eigenaresse, reist hij regelmatig terug naar het land waar zijn roots liggen.   

Peruvian Nikkei food

De keuken is dus Peruviaans met Japanse invloeden. En dat heeft alles te maken met een stukje geschiedenis van Peru. In 1889 trokken zo’n 7000 Japanse werkkrachten richting Peru om daar in de mijnen te werken. Bij gebrek aan hun eigen Japanse ingrediënten behielpen ze zich met wat er in Peru te vinden was: aardappelen, mais, limoenen, pepers en verse zeevruchten. En die producten samen zorgden voor bijzondere smaakcombinaties, voor zowel de Japanners zelf als de Peruanen. De Nikkei keuken is een upcoming iets, steeds meer mensen ontdekken de bijzondere smaakcombinaties van deze keuken en dat smaakt naar meer.

Van alles en nog wat

We krijgen vanavond de bestseller: het ‘Rondje Lima’, een vooraf opgesteld menu waarbij je een hoop kunt proeven in tapasvorm. Het perfecte menu om goed kennis te maken met de Peruviaanse keuken. Het menu bestaat uit een aantal koude gerechten, waaronder: causa de pollo, cheviche van corvina en salsa criolla. En een aantal warme gerechten: arroz chaufa, Choclo, anticuchos en aji de gallina. Oh, en als kers op de taart zit er ook een overheerlijk toetje bij: cheesecake met dulce de leche, een soort karamelpasta. Naast het rondje Lima staat er uiteraard nog meer lekkers op het menu. Ook voor de vega(n)lovers onder ons is er genoeg te vinden.   

Gali-wat?

Mocht je ooit al een reisje hebt gemaakt naar het mooie Peru, dan klinken bovenstaande gerechten je vast bekend in de oren. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk geen idee. We raden je dan ook aan om het gewoon allemaal zelf te proeven en ervaren. Maar alvast kleine side note: ‘Gallina’ & ‘Pollo’ betekent kip, ‘Anticuchos’ staat voor Ossenhaas en ‘Arroz’ staat voor rijst. Zo heb je in ieder geval een beetje een idee van wat er op het menu staat. Wat ook handig is om te melden, is dat er veel gewerkt wordt met koriander. In zowel de cheviche als de salsa criolla is een aardige hoeveelheid koriander terug te vinden. Ben je dus geen fan? Sla deze gerechten over óf vraag of ze zonder koriander mogen. 

Eten met pit

Dat je van een beetje spicy moet houden is één ding dat zeker is. De Peruviaanse keuken bevat namelijk genoeg pit. Ze koken in Peru met tig verschillende soorten peper en dus is er in ieder gerecht wel een peper te vinden. Helemaal prima dus als je van spicy houdt, zoals wij. Anders raden we je aan om dat glaasje melk in de buurt te houden. En een zakdoek voor je loopneus ;-).

Toekomstplannen

Zoals we al zeiden is het momenteel alleen mogelijk om eten af te halen of te laten bezorgen. Maar de (toekomst)plannen zijn al lang en breed gesmeed. Want hoe leuk zou het zijn als we de Peruviaanse keuken kunnen proeven op locatie. Team Lima81 is dan ook hard opzoek naar een geschikte plek voor hun restaurant, waar ze ook die restaurantervaring aan hun klanten kunnen bieden. Wij zijn heel benieuwd hoe zo’n typisch Peruviaans restaurant er dan komt uit te zien. Vast met heel veel kleurtjes, want dat is wat wij meteen voor ons zien als we aan Peru denken. Maar geen druk hoor, de inrichting is geheel aan jullie, want ook zonder die kleurtjes schuiven we graag een keertje aan!

Benieuwd naar de Nikkei/Peruaanse keuken en wat er nog meer op het menu staat? Hier lees je meer. Lima81 is geopend van donderdag t/m maandag van 16.00-21.00 uur. 

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao