Hete koffie – Viva Vroemen

Hete koffie – Viva Vroemen

In onze nieuwe rubriek ‘hete koffie’ nemen we je mee op pad met een gezellige man of vrouw uit Maastricht. Een rubriek met een kleine knipoog. We doen samen een koffie en stellen ondertussen een aantal juicy vragen. Voor ons supergezellig om te doen, voor jullie lekker om te lezen en stiekem ook prima om te bekijken. Want ja, die blogs komen uiteraard nooit zonder beeldmateriaal. Dit keer gaan we op de koffie met: Viva Vroemen.

Maître bij Brut172 en dus de rechterhand van sterrenchef Hans van Wolde. In de serie ‘Brut’ maakte ze haar tv-debuut en stiekem willen we allemaal meer over haar weten. We spreken af bij La Pepita. En… we hebben geluk want sinds kort zijn de terrassen weer open én de zon schijnt vandaag, dus in plaats van een coffee to go, strijken we neer voor op het terras voor een goed gesprek.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Viva Vroemen (26) komt uit Vijlen, maar heeft dit idyllische dorp inmiddels ingeruild voor het mooie Maastricht. Waar ze met alle liefde wil blijven wonen. Na haar studie maatschappelijke zorg, koos ze uiteindelijk voor de horeca. “Toen ik 19 was heb ik gesolliciteerd bij Beluga. Ik was enorm zenuwachtig, had de nodige papieren netjes meegenomen, maar na 5 minuten stond ik alweer buiten: aangenomen en wel.” 

 
 
 

Haar eerste ontmoeting met Hans van Wolde, sterrenchef en toenmalig eigenaar van Beluga. “Ik ben onderaan begonnen en heb mezelf echt moeten opwerken. In het begin heb ik vaak gedacht: ‘Waarom doe ik dit?’. Maar uiteindelijk was ’t het allemaal waard.” Een aantal jaar later vroeg Hans haar namelijk of ze zijn maître wilde worden bij Brut172, het nieuwe restaurant van Hans. Een aanbod dat ze met beide handen aangreep. “Bij Brut172 blijf ik sowieso werken. Het is zo’n bijzondere locatie, er hangt zo’n bijzondere sfeer en als ik thuis weg rij heb ik nooit het gevoel dat ik ga werken.”

Hoe kwam je de afgelopen coronatijd door?

“Opeens had ik zeeën van tijd. Normaal maak ik lange dagen en ben ik veel weg van thuis en toen was er opeens niks. Dat vond ik heel erg wennen. Ik raakte een beetje in een dipje, moest m’n weg vinden en bestelde vooral heel veel eten. Ik hou totaal niet van koken, dus bestellen is dan de enige optie. Het liefst een Kao Pad van Thai Ocha, met extra broccoli en sperziebonen. Gewoon lekker simpel. Omdat mijn vrienden ook thuiszaten werd er ook veel gebarbecued. Gelukkig zijn we met z’n allen uiteindelijk nog best druk geweest met allerlei dingen voor Brut172. En natuurlijk de Brute Friterie, waardoor ik uiteindelijk nog best veel gewerkt hebt.”  

Wat is je favoriete coffeespot en waarom?

“La Pepita. Ik heb hier samen met mijn vriendinnen om de hoek gewoond. Op onze vrije dagen, zondag en maandag, begonnen we de dag standaard met een koffietje van Pepita. Er hangt hier een heerlijke sfeer, het is er lekker gemoedelijk en fijn rustig. Je merkt dat alles hier met aandacht wordt gemaakt. En je krijgt hier ook echt heerlijke broodjes, mijn favorieten: Grilled Veggies en Geitenkaas.” 

Hoe drink jij je koffie graag?

“Ik drink echt bizar veel koffie, het liefst zo bitter mogelijk. Thuis drink ik Nespresso koffie met een caramel touch én opgeklopte melk. Op het terras vind ik het heerlijk om een cappuccino te bestellen met een glaasje bubbels ernaast, mijn favo combi.” 

Waar ben je meteen naartoe gegaan toen de horeca weer open mocht?

“Ik ben meteen aangeschoven bij Hoeve de Bies in Voeren. Ik ken eigenaren Maurice & Peterhans van Beluga en ik kom er heel graag. Het is pure passie dat ze daar serveren. De Leuf is trouwens ook een aanrader. En als ik dan in hartje Maastricht moet kiezen zeg ik: Van Wijck, daar is het heerlijk zitten. Maar zeker ook Le Fernand. Zij hebben een heel lekkere Franse keuken en sharing concept. Gezellig met z’n allen gerechtjes delen, dat vind ik zo gezellig.”  

Wat is jouw ultieme guilty pleasure qua eten/drinken?

“Naturel ribbelchips van Lays, daar kun je me voor wakker maken. Oh, je hebt bij de Appie van die gevulde olijven met ansjovis. Zo’n potje eet ik zó leeg, die vind ik echt heerlijk. Qua drinken hou ik echt van een glaasje champagne. Als ik weet dat ik ergens ga eten, kan ik me daar echt op verheugen.”  

Latte art of liever geen poespas?

“Ik vind het heel mooi als het er lekker uitziet, maar ik moet meteen denken aan wat Hans altijd zegt: ‘Wat heb je aan een mooie vrouw die niet kan zoenen?’. Dat vind ik een beetje hetzelfde met koffie met veel poespas. Het gaat er vooral om hoe het smaakt.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Ik heb een tijdje gevast na Carnaval en ik merkte dat ik me een stuk beter voelde zonder alcohol, maar het is zo ongezellig. Ik mis gewoon de sfeer dan, zeker bij eten. Dus dan zeg ik toch nooit meer koffie, ondanks dat ik écht veel koffiedrink.”

Sjiek dineren in een restaurant of neerstrijken in het stadspark met afhaalvoedsel en wat biertjes?

“Sjiek dineren! Alhoewel ik het ook gezellig vind in het park hoor, dat hebben we tijdens de coronacrisis vaak gedaan. Lekker met een pizza op een dekentje in het park.” 

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

“Ik hoop nog steeds bij Brut172. En ik hoop dat we dan nog hoger staan, dan we nu staan. Verder droom ik erover om ooit een keer een eigen B&B te hebben. Het lijkt me zo leuk als je mensen dat vakantiegevoel kunt geven.”

Leuke tip voor onze lezers?

Heb altijd een goede fles champagne in huis. En eigenlijk ook een goede fles wijn. Dan ben je overal op voorbereid!”

Meer weten over Viva? Volg haar op instagram: @vivavroemen. Benieuwd naar Brut172? Neem een kijkje op @brut_172

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao