Hete koffie – Sandro Piazza

Hete koffie – Sandro Piazza

In onze nieuwe rubriek ‘hete koffie’ nemen we je mee op pad met een gezellige man uit Maastricht. Een rubriek met een kleine knipoog. We doen samen een coffee to go en stellen ondertussen een aantal juicy vragen. Voor ons supergezellig om te doen, voor jullie lekker om te lezen en stiekem ook prima om te bekijken. Want ja, die blogs komen uiteraard nooit zonder beeldmateriaal. Dit keer gaan we op de koffie met: Sandro Piazza.

Sandro is hét voorbeeld van: als je iets wil dan moet je ervoor werken. Hij was al op jonge leeftijd eigenaar van Steakhouse Carnal in Wyck. Een aantal jaar geleden kocht hij een huis (lees: bouwval), die hij nog altijd aan het opknappen is. Recent legde hij nog even een moestuin aan, werd hij mede-eigenaar van Crib en alsof dat nog niet alles is, coacht hij ook nog ondernemers. Een bezige bij dus. Voor een koffie en een goed gesprek met ons wist hij tijd vrij te maken, lucky us. Sandro neemt ons mee naar Flencious, waar hij mede-eigenaar Ahmed coacht. En omdat hij de eigenaar kent, hoeven we dit keer niet aan de wandel.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Sandro Piazza (29) is een geboren ondernemer. Van jongs af aan werkte hij in de Italiaanse delicatessezaak van zijn vader. Dat smaakte al snel naar meer: hij wilde zijn eigen geld verdienen. “In mijn tienerjaren heb ik ervaring opgedaan als sous-chef in een sterrenzaak in Zuid-Frankrijk,  ik werkte voor een Marokkaanse chef, werkte een tijdje bij Toine Hermsen in de keuken en studeerde tussendoor hotelmanagement. Op 21 jarige leeftijd opende ik mijn eigen restaurant: Steakhouse Carnal en inmiddels ben ik samen met compagnon Radu ook eigenaar van Crib. Ik sta zelf niet meer in de zaak, maar ben bezig met het opzetten van Raw Passion, het moederbedrijf van Carnal en Crib. Vanuit daar doen Radu en ik allerlei dingen achter de schermen. Van brand creation tot stukje coaching… Heel interessant!”

Hoe kom je de coronacrisis door?

“Met van alles en nog wat. Het afgelopen jaar was de horeca dicht en heb ik mij meer kunnen focussen op het stukje coaching. Daar kreeg ik opeens extra ruimte voor en dat vind ik heerlijk om te doen. Ondertussen bouw ik verder aan mijn huis, heb ik onlangs een moestuin met 1800 plantjes aangelegd en breng ik meer tijd met familie door. Ik ben er afgelopen jaar ook nog even tussenuit geweest voor een trip naar Brazilië. Om even op adem te komen.”

Wat is je favoriete coffee to go spot these days?

“Doordat ik ondernemer Ahmed van Flencious coach, ga ik weer wat vaker over de brug, naar de andere kant van het centrum. Daar doe ik dan graag even een koffietje on the go. Ahmed heeft jarenlang ervaring opgedaan bij Carnal en ik help hem nu zijn eigen onderneming verder uit te breiden, dus het is ook meteen een goede reden om even een praatje te maken.”

Hoe drink jij je koffie graag?

“Ik drink het liefst een dubbele espresso. Maar, ben ik in Italië dan heb ik aan een gewone espresso genoeg. Daar is een espresso lekker stroperig en dik, een schepje suiker erin en we zijn vertrokken.”

Welke plek ga jij meteen naar toe zodra de horeca weer open mag?

“Livin’ Room, Van Wijck of een casual drankje bij Cafe Zondag. Als ik goed wil eten schuif ik aan bij Harry’s, maar ik ga ook graag naar Steakhouse Carnal. En nee, dat is niet omdat het mijn eigen restaurant is. Carnal is een echte ‘allemansvriend’. Er is op ieder moment van de dag, voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Dus ja, soms schuif ik daar ook gewoon aan.”

Wat is jouw ultieme guilty pleasure qua eten/drinken?

“Aardappelkoekjes van oma, die zijn gewoon ongeëvenaard. Gebakken in een 40 jaar oude pan. Alles aan dat koekje klopt. En hoe vaak ik ze ook heb geprobeerd na te maken, het lukt me nooit om ze hetzelfde te krijgen. Maar dat is meestal met wat oma’s maken… daar kan niemand tegenop.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Nooit meer alcohol! Koffiedrinken hoort er gewoon bij voor mij. In Nederland zien we het nog veel als een ‘uitje’. Maar als je een keer in Italië bent geweest, begrijp je wat ik bedoel… Daar bestel je een espresso, die drink je terplekke even snel op en je gaat door met waar je mee bezig was. Daar hoort het gewoon bij je dag.”

Sjiek dineren in een restaurant met uitzicht op de Maas of neerstrijken in het stadspark met afhaalvoedsel en wat biertjes?

“Als ik tussen deze twee moet kiezen, ga ik voor sjiek dineren. Ik ben echt een horecamens en kan goed eten enorm waarderen. Maar ik zit ook graag in de tuin met een kampvuur, om daar gezellig een avond met vrienden door te brengen.”

Latte art of liever geen poespas?

“Mijn eerste reactie is geen poespas, omdat ik meestal voor een espresso ga, maar ik kan latte art wel waarderen. Dat is iets wat je zelf moet creëren, daar is geen knopje voor op een espressomachine. Ik waardeer de passie en tijd die erin wordt gestoken.”

Thuis koffiezetten of coffee to go?

“Ik ben heel graag thuis tegenwoordig, dus ik ga voor thuis koffiezetten. Ik heb m’n vader ooit een espressomachine meegenomen en bij uitzondering mocht ik ‘m laatst een week lenen. Het is de perfecte machine voor een perfect kopje koffie én ik heb er de perfecte plek voor in huis. Maar ik moest ‘m helaas weer afstaan. Misschien dat ik hem toch maar voor mezelf moet kopen, want het beviel eigenlijk heel goed. En de ideale plek in huis, die heb ik in ieder geval al gevonden.”

Leuke tip voor onze lezers?

“Er is altijd een glazen plafond, een soort onzichtbare barrière die je tegenhoudt op sommige momenten. Probeer je eigen glazen plafonds te ontdekken en doorbreek ze zodra je je comfortabel genoeg voelt. Iedere keer dat je zo’n plafond doorbreekt, kom je weer een stukje verder.”

Honger gekregen of benieuwd naar meer? Neem een kijkje op @steakhousecarnal of @cribmaastricht!

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao