Hete koffie – Korak Specht

Hete koffie – Korak Specht

In onze nieuwe rubriek ‘hete koffie’ nemen we je mee op pad met een gezellige man uit Maastricht. Een rubriek met een kleine knipoog. We doen samen een coffee to go en stellen ondertussen een aantal juicy vragen. Voor ons supergezellig om te doen, voor jullie lekker om te lezen en stiekem ook prima om te bekijken. Want ja, die blogs komen uiteraard nooit zonder beeldmateriaal. Dit keer gaan we op de koffie met: Korak Specht.

We leerden Korak kennen tijdens een interview voor zijn afstudeerproject. Een project dat inmiddels serieuze vormen heeft aangenomen. Het was meteen een spontaan en gezellig gesprek en zijn enthousiasme en passie voor het onderwerp van zijn project (koffie, what else?) maakte ons ook enthousiast. Genoeg reden dus for another coffee. We halen een koffie af bij Café Zondag en strijken daarna neer op de trappen aan de Maas.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Korak Specht (25), heeft zo’n beetje over de hele wereld gewoond. Inmiddels is hij neergestreken in ons fijne Maastricht. Hij studeerde International business en als afstudeerproject ontwikkelde hij samen met studiegenoot Sil Peters een businessplan voor zijn eigen koffiemerk. Zo ‘gebusiness planned’, zo gedaan. Inmiddels is hun droom werkelijkheid geworden en heeft hij zijn eigen koffiemerk ‘Specters Coffee’. En, heel mooi, van iedere kop die jij drinkt doneren zij een bedrag aan Make-A-Wish Nederland.

Wat is je favoriete koffiespot?

“Café Zondag. Daar is de koffie lekker, het ligt op de weg naar mijn werk én de sfeer is er altijd chill.” De perfecte ingrediënten voor een favoriete coffee hotspot als je het Korak vraagt.

Hoe drink jij je koffie het liefst?

“Een cappuccino doppio (cappuccino met een dubbele shot espresso) om de dag mee te beginnen of als ‘gezellige koffie’. De rest van de dag gaat er voornamelijk espresso of zwarte koffie in. Dat liep voorheen nog weleens op tot zo’n 12 tot 14 koppen koffie per dag. Inmiddels doe ik het met 4 tot 5. Levert toch een iets minder hoge hartslag op aan het einde van de dag.” 

Hoe kom je de crisis door?

In de vroege ochtend werkt Korak als Hello Fresh bezorger, in de middag is hij fulltime bezig met ondernemen. Of dat niet een beetje veel is? “Laat mij maar de hele dag bezig zijn. Ik kan sowieso goed functioneren met weinig slaap. En nee, dat ligt niet aan die dubbele espresso in de ochtend.” De crisis zorgt er in ieder geval voor dat er genoeg tijd is om verder te werken aan zijn plannen. “Hoewel Specters Coffee out and about is, zijn er nog genoeg plannen. We zien onszelf nog wel met een eigen koffiekraampje ergens in Maastricht. Dat lijkt me heerlijk. En de samenwerking opzoeken met een aantal horecazaken hier, dat staat ook nog wel op het lijstje.”

Waar ga jij meteen weer heen zodra alles weer mag?

Zonder er ook maar even over te hoeven nadenken zegt Korak: “Een dik festival in Amsterdam. En als we het dan hebben over Maastricht, dan zeg ik sowieso naar Italiaans restaurant Gio’s. Gezellig een avondje tafelen met vrienden onder het genot van bijpassende wijnen.” Wat hij dan bestelt? “Het liefst laat ik het over aan de chef, die weet ons altijd te verrassen.”

Wat is je guilty pleasure qua eten/drinken?

Als eigenaar van zijn eigen koffiemerk, dachten wij sowieso: ‘koffie’. Maar niets is minder waar. Het is de Indonesische toko Gembira, waar hij zo’n drie keer per week te vinden is. “Inmiddels vaste klant. Als ze mij zien aankomen beginnen ze de ‘lemper’ al voor me in te pakken. Een rijstrolletje gevuld met kip, mijn all time favorite.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Sowieso nooit meer alcohol. Dankzij de coronacrisis ben ik veel minder alcohol gaan drinken en besefte ik me al snel dat alcohol voornamelijk een negatief effect op me heeft. Zoals de kater de dag erna, die toch net even wat langer blijft hangen naarmate we wat ouder worden. Daarbij is dat koffietje in de ochtend me toch echt meer waard, dan dat glaasje wijn bij het avondeten.”

Sjiek dineren in een restaurant aan de Maas of neerstrijken in het park met een afhaalmaaltijd?

“Sjiek dineren in een restaurant. Niet per se omdat ik fan ben van sjiek eten, maar gewoon omdat ik een écht horecamens ben. Ik hou van de sfeer en de beleving van een restaurant. Ik heb niks tegen afhaalmaaltijden, maar de experience die je hebt in een restaurant, daar kan een stadspark niet tegenop.”

Thuis koffiezetten of coffee to go?

“De laatste tijd ben ik van het thuis koffiezetten. Ik heb mijn eigen bonenmachine en mijn eigen verse koffiebonen in huis. Ik heb inmiddels ook een lading Specters koffiebekers ingeslagen, dus ik neem gewoon mijn eigen thuis-gezette koffie mee on the go.”

Leuke tip voor onze lezers?

“Ga eens een keer voor verse koffiebonen in plaats van een zak bonen uit de supermarkt. Ervaar zelf het verschil en experimenteer met verschillende soorten koffies. Het is echt een heel andere ervaring dan wanneer je koffiebonen in de supermarkt koopt.”

Je kunt Korak’s koffiebusiness volgen via instagram @specterscoffee of klik hier om meteen een kijkje te nemen op hun website. Voor de echte koffieliefhebbers onder ons: ze verkopen koffie-abonnementen!

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao