Hete koffie – Jan ten Bosch

Hete koffie – Jan ten Bosch

In onze nieuwe rubriek ‘hete koffie’ nemen we je mee op pad met een gezellige man uit Maastricht. Een rubriek met een kleine knipoog. We doen samen een coffee to go en stellen ondertussen een aantal juicy vragen. Voor ons supergezellig om te doen, voor jullie lekker om te lezen en stiekem ook prima om te bekijken. Want ja, die blogs komen uiteraard nooit zonder beeldmateriaal. Dit keer gaan we op de koffie met: Jan Ten Bosch.

Traumachirurg in het MUMC+ (en dus collega van Breg), maar vooral ‘de zonnestraal van de operatiekamers’. Er gaat geen dag voorbij zonder een glimlach op zijn gezicht. Heb je ooit een traumachirurg nodig (of een flinke dosis zonneschijn)? Bij deze man moet je zijn! Je zou denken dat hij vooral tijd heeft om zich bezig te houden met ingewikkelde breuken, maar voor een koffietje maakte hij graag even tijd in z’n agenda. We halen een koffie bij Restobar Mama en ploffen neer op een bankje in de buurt.

Tell us more, wie ben je en wat doe je?

Jan (36 jaar) is geboren in Breda. Hij verhuisde naar Maastricht voor zijn studie geneeskunde, waar hij genoot van het echte studentenleven bij dispuut ‘Nondejuke’. Na zijn geneeskundestudie leerde hij door tot Traumachirurg in het MUMC+. “Ik ben blijven plakken en verliefd geworden op de stad. Maar eigenlijk heb ik pas na mijn studententijd gezien wat Maastricht allemaal te bieden heeft. En daar ben ik wel echt trots op. Het voelt een beetje alsof je altijd op vakantie bent.”

Hoe kom je de coronacrisis door?

“Samen met mijn vriendin Michelle en haar broertje hebben we ‘Recover Health’ opgericht. Een concept om mensen voorafgaand aan een operatie goed voor te bereiden. Waarbij we kijken naar een stukje voeding, beweging en mindset. Drie belangrijke onderdelen om het herstel na de ingreep te verbeteren. Wij geloven er heilig in dat als je goed en sterk in je vel zit, je ook veel beter herstelt. Verder doe ik aan krachttraining en probeer ik regelmatig een stuk te hardlopen.”

Wat is je favoriete coffee to go spot these days?

“Restobar Mama. Zij hebben zo’n groot Italiaans koffieapparaat en dus mega lekkere koffie. Daarnaast vind ik het een heel fijne plek. Je kunt lekker in de zon zitten, er is een grasveldje met speeltuin voor de kids en ik vind het een vet gebouw.” Maar een favoriete coffeespot kiezen is lastig want: “Ik heb ook een zwak voor Kaldi in Wyck. Ik ben gewoon een beetje verliefd op de passie van die man, hij is zó gepassioneerd over koffie en dat werkt heel aanstekelijk.”

Hoe drink jij je koffie graag?

“Bij opstaan in de ochtend hoort voor mij een cappuccino. Na het eten ga ik voor een dubbele espresso. En tussendoor ga ik eigenlijk altijd voor een ristretto. Ik drink in totaal denk ik toch wel 5 koppen koffie op een dag.”

De JTB special

Op het werk hebben we zo’n standaard koffiemachine. Om er toch een beetje een feestje van te maken heeft Jan de ‘JTB special’ – oftewel de Jan Ten Bosch special – in het leven geroepen. Wat er precies allemaal in gaat en hoe deze ‘special’ gemaakt wordt, mag niemand weten. Maar ik kan je één ding vertellen: het maakt de werkdag net even een stukje gezelliger. Oh, en zo’n JTB special komt natuurlijk niet zonder latte art en een rietje.

Welke plek ga jij meteen naar toe zodra de horeca weer open mag?

“Als eerste weer lekker een dag doortrekken bij NOON. Gewoon om 13.00 uur beginnen en om 23.00 uur pas weer het terras afrollen. Ik vind het superlekker zitten zo aan het water in de zon. Lekker een wijntje en een oestertje erbij, top! Het terras is heel groot dus je hebt altijd mensen om je heen, en ik vind het heerlijk om mensen om me heen te hebben en een beetje te kletsen met iedereen.”

Wat is jouw ultieme guilty pleasure qua eten/drinken?

“Mixed Grill of côte à l’os. Voor een stuk vlees kun je me eigenlijk altijd wakker maken, daar kom ik echt voor naar beneden. Ik hou écht van vlees. Qua drinken vind ik een hele zware rode wijn altijd goed. En onlangs heb ik de whiskey ontdekt, dat ben ik nu aan het leren drinken, gewoon omdat ik het gezellig vind.”

Nooit meer koffie of nooit meer alcohol?

“Nooit meer koffie. Ik hou van sfeerdrankjes en alcohol valt daar wel echt onder voor mij. Koffie kan ook wel echt sfeer hebben, maar een glas wijn vind ik toch gezelliger.”

Sjiek dineren in een restaurant of neerstrijken in het stadspark met afhaalvoedsel?

“Alles is afhankelijk van het moment. Nu zou ik zeggen neerstrijken in het park met een afhaalmaaltijd, gezellig op een kleedje. Maar als straks alles weer mag vind ik sjiek dineren echt top.”

Latte art of liever geen poespas?

“Nee, er moet wel echt een hartje op zitten, anders drink ik het niet. Net zoals de JTB special, die kan ook niet zonder latte art en een rietje.”

Thuis koffiezetten of coffee to go?

“Coffee to go! Ergens koffie halen is altijd beter dan thuis. Dat is ook altijd ons momentje als we op vakantie zijn. We gaan meestal naar Italië, voornamelijk voor het lekkere eten en drinken. Zodra we daar wakker worden gaan we altijd meteen ergens een koffietje halen, heerlijk.”

Leuke tip voor onze lezers?

“Je krijgt niks voor niks. Dat klinkt veel te serieus, he? Maar het is wel echt zo. Om te kunnen genieten moet je af en toe ook ‘offers’ brengen. Zonder dalen geen pieken.”

Wil je toch proberen de ingrediënten van een JTB special los te peuteren of wil je meer weten over Recover Health? Je kunt ze vinden via @recover_ownyourhealth of klik hier.

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao