Tapas eten bij Café Madrid in Maastricht

Tapas eten bij Café Madrid in Maastricht

Deze keer schuiven we bij Café Madrid in Maastricht aan voor een tapasavond. En ik zal je zeggen, dat komt als geroepen. Want na al die weken vertoefd te hebben in Spanje, gaan die patatas bravas en jamón serrano er wel weer in hoor. Vamos!

Al van ver kun je de Spaanse vlag zien wapperen aan de gevel van Café Madrid. Het teken dat je goed zit. Vooraf reserveren raden we je aan, want hier zit het vaak gezellig vol. Niet zo gek ook, want wiens hart gaat niet sneller kloppen van een lekkere tapa? Ook voor ons is er een plekje gereserveerd. Terwijl we plaatsnemen aan een van de hoge tafels vooraan in de zaak, stroomt het in de rest van de zaak al langzaam vol. Wij vertellen je alles over een avondje tapas eten bij Café Madrid in Maastricht.  

Ronde voor ronde

De eerste ronde beginnen we met een portie Manchego (schapenkaas) en Jamón Serrano – wie kent het niet. Vergezeld door wat brood met een knoflook-tomaten tapenade. En zo blijkt maar weer: een goed begin is het halve werk, want het smaakt naar meer. We raden je aan je tapasavond rustig te beginnen, om vervolgens telkens weer een nieuwe ronde tapas te bestellen. Dat is tenslotte waar tapas voor is: telkens een klein gerechtje bij een drankje. Want wist je dat… In Spanje een ‘tapa’ ooit werd geserveerd om de vliegjes uit je drankje te houden? Het woord ‘tapa’ komt van het werkwoord ‘tapar’, wat afdekken betekent. Het kleine schoteltje waarop de tapa komt, dient dus letterlijk als deksel die je bovenop je glas kunt zetten. Vandaar dat je op sommige plekken in Spanje nog altijd een drankje met tapa wordt geserveerd.

Spoedcursus Spaans

Tapa, tapas, racíon: help! ‘Tapa’ is simpelweg het enkelvoud van ‘tapas’. Je spreekt dus over ‘una tapa’ als je het over één bordje hebt, bestel je er meerdere dan spreek je over ‘tapas’. Een racíon is groter dan een tapa. Als een tapa bijvoorbeeld uit twee albondigas bestaat, dan kun je ervan uitgaan dat een racíon zo’n vijf albondigas zijn. Toch wel handig om te weten! 

Klassiekers vs. Lokale Spaanse specialiteiten

Op de menukaart van Café Madrid vind je allerlei Spaanse klassiekers. Tortilla, albondigas, patatas bravas, gambas al pil pil. Zelfs de Spanjaarden zouden vrolijk worden van wat er hier op de kaart te vinden is. Want Pulpo de Gallega, check. Pimientos de Padrón, check. Ensaladilla Rusa, check. Deze gerechten kom je in Spanje heel veel tegen en bij Café Madrid in ons eigen Maastricht dus ook. Stuk voor stuk aanraders voor als je een keer iets anders wilt proberen. Dat ‘iets anders proberen’ raden we je sowieso aan, want niets is leuker dan tijdens een tapasavond je gewoon te laten verrassen. Precies wat wijzelf ook deze avond hebben gedaan. Eigenaar Jordy Nix heeft zelf de verschillende tapas voor ons uitgekozen. Met succes! 

Leuk om te weten… Naast de klassiekers vind je op verschillende plekken in de zaak een groot bord met specialiteiten van het moment. Waarbij wordt ingespeeld op het seizoen en de chef kok helemaal losgaat en zijn creativiteit op de vrije loopt heeft gelaten.   

Un vino por favor

Pulpo a la gallega (octopus), Dorada a la plancha (doradefilet), Vieiras con Panceta (coquilles met buikspek). We worden telkens verrast en de ene tapa ziet er nog beter uit dan de andere. Het leuke is dat Café Madrid zoveel mogelijk met Spaanse producten werkt. Je kunt zeggen dat het dus echt op z’n Spaans smaakt. Tussen de hapjes door wordt er een kan witte sangría geserveerd. Een typisch Spaans drankje. Maar wist je dat ze bij Café Madrid ook heel veel Spaanse wijnen op de kaart hebben staan? Het leuke is dat ze deze zelf in Spanje bij verschillende bodega’s hebben geselecteerd. Op de kaart vind je dus alleen maar goede Spaanse wijnen. Van een verdejo tot macabeo en tempranillo. Salud! 

You had me at tapas

“Hola guapa!”, “You only live once, lick the bowl”, “Snaccident”. Het zijn een paar quotes die je terugvindt op de nieuwe borden van dit gezellige tapasrestaurant. Eén groot feest, of moeten we zeggen fiësta? Eigenaar Jordy vond dat het tijd was voor iets nieuws en als je het dan doet, doe je het ook beter goed. Dus vind je op ieder bordje een gezellige quote terug. Zo heb je een goed excuus om je bordje leeg te eten. Niet dat je dat anders niet had gedaan… 

We sluiten de avond af met een lekkere cocktail. Die smaakt zo goed dat we spontaan zin krijgen om op Prince Royce te dansen na deze tapasavond. Een grote gezelligheid! Wil je meer weten over Café Madrid? Volg hun Spaanse eetavonturen op de voet @cafemadridmaastricht. Of boek meteen een tafel www.cafemadrid.nlQue aproveche!

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao