8 x Local food op Curaçao

8 x Local food op Curaçao

Altijd als we op reis zijn vinden we het leuk om kennis te maken met de lokale keuken. Welke gerechten, snacks of gebruiken zijn nu typisch Curaçaos? We gingen op onderzoek uit in Curaçao en kwamen genoeg dingen tegen. Van verse kokosmelk drinken tot eten afhalen bij een zogeheten ‘truki pan’. We hebben ze allemaal voor je verzameld in deze blog met local food op Curaçao.  

Funchi hasa

Funchi hasa zijn een soort frieten gemaakt van maismeel. Het is een typische Curaçaose lekkernij die op veel plekken besteld kan worden als vervanger van frieten of als bijgerecht. Op sommige plekken wordt het ‘polenta’ genoemd. Het heeft op zichzelf niet super veel smaak maar wel een lekkere crunchy bite. Zeker een aanrader om een keer te proberen! 

Vers kokosnootsap drinken

Denk je aan Curaçao, dan denk je (als het goed is) aan palmbomen. En zoals we allemaal weten groeien er kokosnoten aan die palmbomen. Langs de weg (of op de markt) vind je vaak kraampjes waar je zo’n verse kokosnoot kunt kopen. Deze wordt dan voor je neus opengehakt en voorzien van een rietje. Voilà: vers kokossap it is. Heerlijk verfrissend op een warme (zomer)dag in Curaçao.  

Arepa di pampuna

Geloof ons: dit wil je. Een arepa di pampuna is een typisch Antilliaanse pompoen-pannenkoek. Het is een zoete pannenkoek met een vleugje kaneel er doorheen en het is héérlijk. In Plasa Bieu, een soort foodhal in de buurt van het centrum, worden ze vers voor je neus gebakken. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank (mensen staan ervoor in de rij) en ze kosten precies niks: 2 NAF per pannenkoek, dat is omgerekend dus ongeveer 1 euro.

Pastechi

Ook een pastechi is een typische Antilliaanse snack. Dit is eigenlijk een soort snack van gevuld deeg. Er zijn allerlei varianten in de vulling: vlees (karni), kip (galina), kaas (kechi), tonijn (tuna) of bakkeljauw (kabeljauw). Het is niet de meest gezonde snack, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen! Verkrijgbaar bij lokale kraampjes langs de weg of bij de Centrum (grote supermarkt).  

Truki pan

Truki Pans zijn een soort ‘foodtrucks’ langs de weg, waar je terecht kunt voor een goede portie fastfood. Deze foodtrucks staan op een vaste plek en gaan vaak pas laat open voor een midnight snack. Je krijgt bij de meeste truki pans ongeveer hetzelfde: chicken platter, kapsalon lomito, garlic shrimps, noem maar op. Het is zeker het proberen waard als je zin hebt in een vettige hap. Het is iets typisch Antilliaans dus je komt er veel locals tegen. Een van de bekendste is BBQ Express aan de Caracasbaaiweg.

Onze favoriet: BBQ Express (Caracasbaaiweg 187) & Lik Je Vingers (Kaya Jacob Posner 7)  

Batidos langs de weg 

Op veel plekken langs de weg kom je kleine ‘kraampjes’ tegen waar ze homemade drankjes verkopen. Ook wel batidos genoemd. Je kunt vaak kiezen uit een miljoen soorten fruit waar dan voor je neus een shake van wordt gemaakt. Kies je voor ‘con leche & azucar’ (met melk en suiker) dan krijg je een soort fruit milkshake. Maar je kunt ook voor de iets gezondere variant gaan: sin leche & azucar. De shakes kosten meestal rond de 8 gulden. Onze favoriete combinatie: mango & passievrucht. En om het gezonde fruit te compenseren gaan wij lekker voor mét melk & suiker!

Aanrader: Curaçao Shakes, Weg naar Westpunt, Tera Kora 

Leguaan eten bij Jaanchies

Ga je richting Westpunt, plan dan zeker een bezoekje aan Jaanchies. Een bezoek aan dit restaurant is een beleving op zich, ook als je geen leguaan wilt proberen. Er staan namelijk nog genoeg andere dingen op het menu. Als je hier binnenloopt voelt het alsof je terug in de tijd gaat. Er is namelijk geen geprint menu en het interieur is heel basic. Eigenaar Jan komt persoonlijk bij je langs om te vertellen wat er op het menu staat en neemt dan ook meteen je bestelling op, met pen en papier uiteraard. Wil je je grenzen verleggen, probeer dan de leguaan. Het is verwerkt in een stoofpotje en de structuur is vergelijkbaar met kip.

€€, Westpunt 15, Curaçao

Geitenvlees proberen bij Toko Williwood 

Wegrestaurant Williwood staat bekend om haar geitenvlees. Geitenvlees heeft een hele typische smaak en is wat ons betreft zeker het proberen waard. Je kunt het op verschillende manieren krijgen (in de vorm van geitenvlees bitterballen bijvoorbeeld) maar wij raden de geitenburger aan. Ben je fan van geitenkaas? Dan kun je die nog als extra toevoegen aan je burger.

Weg naar Willibrordus 3 

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao