4 X Hotspots in Marrakech

4 X Hotspots in Marrakech

Binnen een paar uurtjes sta je in een totaal andere wereld. Ik voelde me meteen een soort Yasmin, wachtend totdat Aladdin voorbij zou komen op z’n vliegend tapijt. Never happened, helaas. Van de regen in Nederland naar 27 graden en warmer in het zonovergoten Marrakech. Resultaat: one happy kid. We zijn maar een paar dagen daar geweest dus ik heb niet mega veel hotspots, maar de tips die ik heb zal ik in deze Marrakech blog met jullie delen. Een ding is in ieder geval zeker: ze weten hoe ze moeten koken! 

Chez Aïcha

Chez Aïcha is een kraampje op het bomvolle Jemaa el-Fna plein. In de avond wordt dit plein omgetoverd tot één groot circus, om het zo maar even te noemen. Er lopen mannen met aapjes (very sad), slangenbezweerders, vrouwen die hennatattoo’s zetten, overal is muziek, iedereen is aan het dansen of probeert je iets te verkopen. En last but not least: overal om je heen worden eetkraampjes opgezet met de lekkerste tajines en couscoussalades. Zo ook Chez Aïcha, welke bekend staat als de nummer 1 op Trip Advisor. Wij schoven hier aan voor een Tajine minced meat (kefta), tajine figs & olives en een olive salad. Aanrader! 

Jemaa el-Fna plein, Marrakesh 

Terrasse Des Epices 

Een ding dat je moet hebben gedaan als je in Marrakech bent is rondstruinen door de Souks. Eigenlijk is dit een soort overdekte markt met mega veel kraampjes en vooral met mega veel prikkels. Je kijkt je ogen uit: van kruiden tot olijven tot servies tot rieten manden tot aan levende dieren, je krijgt het er allemaal. Ik had instant zin om m’n huis Marokkaans in te richten, jammer dat ik alleen handbagage mocht meenemen. Om even bij te komen van alle prikkels kun je neerstrijken op de rooftopbar van Terrasse des Epices. Hier heb je uitzicht over het pleintje waar nog steeds druk wordt onderhandeld over de prijs van een zakje kruiden of een rieten mand. Wij namen hier Tabuleh en Vegetarian Tajine en om het af te maken een Marokkaanse muntthee. Conclusie: heerlijk plekje om de zon onder te zien gaan. 

15, Souk Cherifia. Abdelaziz. 

Kookcursus bij Souk Cuisine 

Als je tijd hebt en je vindt het leuk om een andere keuken te ontdekken, dan is dit een absolute aanrader. Het duurt zo’n beetje de hele dag: je begint om 10u en bent klaar rond 15.30u. Je komt in de ochtend samen op het grote plein om vervolgens samen boodschappen te doen in de Souks. De gids neemt je mee naar verschillende kraampjes (waar je normaal niet zo snel zou komen) en legt ondertussen vanalles uit. Nadat alle spullen zijn verzameld ga je naar een Riad, waar alles klaar staat om aan de slag te gaan. Alleen de Riad is al om op verliefd te worden. Samen met een paar Marokkaanse vrouwen volg je de recepten die je hebt gekregen. Op de achtergrond wordt Marokkaanse muziek afgespeeld en af en toe wordt er zelfs even gedanst, zo leuk! Een aantal dingen moeten in de oven. In Marokko werken ze met een soort dorps-oven. Iedereen brengt z’n spullen dus naar een oven in de buurt, die ervoor zorgt dat alles precies goed gebakken wordt. Als alles klaar is, is het natuurlijk tijd om te proeven. Er wordt een lange tafel gedekt op het binnenpleintje van het Riad. Supergezellig! Het eten is uiteraard lekker en ook nog eens home-made. En het mooie is: je krijgt het receptenboekje mee naar huis, zodat je als je terug bent zelf alles nog een keer kunt maken. 

Tip: wel even hier reserveren van tevoren! 

Rooftopbar Nomad

Last but not least, de laatste in dit rijtje Marrakech hotspots. Schuin tegenover Des Epices ligt een andere rooftopbar: Nomad. Ook hier kun je gezellig zitten met uitzicht over het pleintje. Dit is wel weer een iets ‘hipper’ plekje en dus ook iets minder authentiek. De gerechten zijn iets minder traditioneel Marokkaans. Als je daarvan houdt is het zeker een aanrader. Als je toch iets meer van de echte traditionele Marokkaanse keuken wil proeven raad ik je eerder Des Epices of Chez Aïcha aan. Ook hier moet je van tevoren even reserveren! 

1 Derb Aarjane, Marrakech 

Jazzy tunes op woensdag bij Founders Bar in Maastricht

Op culinair avontuur bij Bistro Francis in Valkenburg

Tips in Bangkok: vervoer, hotels & restaurants

Eten in Bangkok: restauranttips & streetfood plekken

Wat te doen in Zaragoza in Spanje? Leuke hotspots & handige tips

6 X cocktails drinken op Curaçao